Mariș I Cătălin PFA – Mărișel

A absolvit în 2009 Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară la Cluj şi imediat s-a gândit că „ar trebui să fac o afacere în domeniul agriculturii“, după cum spune chiar el. Aşa că anul următor a început demersurile pentru înfiinţarea fermei, nu una axată pe un singur domeniu, ci mixtă – de culturi vegetale şi creşterea animalelor. Tânărul fermier s-a gândit că porcii de reproducţie, alături de afine şi căpşuni, îl vor ajuta să se dezvolte financiar în următorii câţiva ani. „Ţinând cont de faptul că am terminat Agricultura, am tot studiat diferite plante, diferite specii şi am ajuns la concluzia că afinul este o plantă care merge în zona montană foarte bine, nu este pretenţioasă, are foarte puţine boli şi dăunători, are o producţie bună, iar durata de viaţă este de 35-40 de ani sau chiar mai mult. Din punct de vedere economic este o plantă foarte bună“, îşi explică Cătălin alegerea.

A început cu 1,5 ha de afin, pe care i-a înfiinţat din fonduri proprii. A căutat, s-a documentat şi în final şi-a ales materialul săditor dintr-o pepinieră aflată în Baia Mare. Acolo a găsit un soi american, aclimatizat în România. „Este un soi foarte rezistent, cu o productivitate mare. Mă aştept ca în anul 5 de cultură să obţin peste 10 – 15 t/ha. Dar, pentru că nu am folosit deloc fertilizant chimic, nu am făcut niciun fel de tratament, am încercat să păstrez o cultură cât mai naturală, mă gândesc că este posibil ca producţia să fie un pic mai mică, dar de o calitate mai bună“, spune Cătălin.

Vezi reportajul complet despre Mariș Cătălin PFA pe https://www.agro-business.ro/la-26-de-ani-are-cultura-de-afine-si-capsuni-pe-bani-europeni/2013/11/18/